På børnehjemmet kaldte de Jacob Risgaard et mælkebøttebarn. Et barn, der kan vokse overalt. Uanset hvor dårlige betingelserne er, og hvor meget modstand, det møder.
Det har vist sig at være sandt.
Udefra set er historien om den 42-årige serieiværksætter og investor ufattelig.
Jacob Risgaard er i dag medstifter af en række succesfulde virksomheder inden for bl.a. software, robotter, logistik og ikke mindst internethandel. I centrum står den trecifrede millionforretning Coolshop, som Jacob Risgaard medstiftede i 2004, som en lille grossistvirksomhed, og sidenhen har været med til at løfte til nordens svar på amazon.com.
Børnehjemmet er skiftet ud med en stor villa ud til stranden ved Frederikshavn med kæreste og to børn. Og ikke nok med det, i disse dage toner han frem på landsdækkende tv som ny ”løve” i ”Løvens Hule”. Jacob Risgaard er blevet et forbillede.
Skruer vi tiden 30 år tilbage, ville ingen kunne forudsige det.
Ustyrlig
30 år tidligere er Jacob Risgaard blevet smidt ud af hjemmet af sin enlige mor. Hun kan ikke kontrollere sin søn, som er en grænsesøgende rod.
På børnehjemmet i Sæby bliver han et par år senere også smidt ud. Han har groet hampplanter i vindueskarmen og været dårlig indflydelse på de andre børn.
Som 15-årig bor han for sig selv i en lejlighed på 10 kvadratmeter. En gang om ugen afleverer han falske kvitteringer på kommunekontoret, for at få ugepenge til at finansiere hans øl-indkøb. Skolen får han ikke færdiggjort, før han bliver smidt ud i 8. klasse.
Som måske den eneste i landet bestrider han elevrådsformandsposten på samme tid med, at han bliver smidt ud. Der er altså tidlige tegn på, at Jacob Risgaard gerne vil noget. Det er bare ikke andre mennesker, der skal fortælle ham hvad. Som han selv siger:
”Jeg er nok det mindst autoritetstro menneske nogensinde, fordi jeg aldrig har haft en autoritet.”
Et par år senere gør han sin første forretning. Han importerer DVD-film fra USA. Det går godt lige indtil den onsdag i år 2000, hvor han bliver kaldt til møde i banken. Banken vil have en personlig hæftelse for hans kassekredit. Dagen efter går han, 23 år gammel, konkurs med sin forretning. Han står med en gæld på 1 mio. kr. og ingen uddannelse.
Jeg-kan-ikke-dø
De store spørgsmål, der melder sig i fortællingen om Jacob Risgaard, er: Hvordan kan det være, at en mand, som har lidt så mange nederlag ikke har givet op for længst? Hvor kommer hans selvtillid fra?
”Jeg tror på mange måder, at jo mere en fucked up barndom, du har haft, jo stærkere står du. Jeg udviklede tidligt et ”jeg-kan-ikke-dø-gen”. Og jeg har ingen uddannelse, så jeg har aldrig lært, hvad der ikke kan lade sig gøre,” forklarer han selv.
”Det er som med poker: Det er fedt at få de rigtige kort på hånden, men det handler om, hvor godt du spiller dine kort. Jeg er langt fra den klogeste. Jeg plejer altid at sige: Jeg er ikke så god til at regne, men jeg er god til at regne den ud”.
Da han læste Malcom Gladwells bestseller ”Outliers” kom det til ham, som en åbenbaring: At det er en styrke at have en ballast som ham. Bogen beskriver, hvordan en stor del af de mennesker, der enten har haft en nærdødsoplevelse eller en hård opvækst, efterfølgende kan vende det til en stor styrke, fordi det ændrer livsperspektivet.
”Mange mennesker går ind i livet, som om livet skylder dem noget. At livet skylder dem, at det er sjovt, og det er uretfærdigt, hvis det ikke er. Hvis nu udgangspunktet er det modsatte, sker der det, at man vågner op og får gåsehud over, hvor fantastisk flot vejret er, og hvor spændende en dag, det bliver. Man bliver taknemmelig.”
Frygtløs
Havde ADHD været en ting, dengang Jacob Risgaard gik i skole, var han nok blevet diagnosticeret. Han har en utrættelig energi. I Coolshops hovedkontor i Nørresundby står der med kæmpe bogstaver i indgangen ”VILDERE”. Det er forretningens mantra.
Jacob Risgaard har ingen naturlig stopklods. Hverken når han arbejder, eller når han i sin fritid tager en af sine hurtige biler ud på en racerbane.
”Jeg er aldrig bange for noget. Jeg har ingen grænser. Når jeg kører ræs, er jeg den første, der kører af banen, for jeg skal se, hvor grænsen er. På et tidspunkt kan det godt være, at det går galt for mig, derfor skal jeg passe på med, hvad jeg kaster mig ud i.”
Der var engang, Jacob Risgaard havde taget sig selv så langt ud, at han risikerede ikke at komme tilbage. I tre dage havde han arbejdet uafbrudt, med kun tre timers søvn samlet set. Kroppen var tæt på at sige helt fra.
”Jeg har arbejdet så meget, at jeg var lige ved at dø af det.”
Den oplevelse har fået Jacob Risgaard til at tage toppen af sin arbejdsmængde. Han går i dag med et, efter eget udsagn, ”pissegrimt” Apple smartwatch, der minder ham om at tage små 3-4 minutters pauser i løbet af dagen.
”Om det så bare er at lukke mig inde på et lokum. Det handler om at prøve at slå hjernen fra, for nogen gange kommer den helt på overdrive. Nogen gange brænder det helt i mine kinder, fordi det går for stærkt.”
”Under Løvens Hule-optagelserne måtte jeg til sidst gå til en læge og bede om sovepiller. Når jeg kom tilbage om aftenen efter en hel dags optagelser, kørte det hele bare rundt. Jeg kan ikke slukke for strømmen igen.”
Kun god sammen med andre
Jacob Risgaard har sandet, at han ikke evner at tøjle sin vildskab. Fordi Jacob Risgaard kan være nærmest manisk, er han afhængig af at være sammen med en eller flere partnere, som kan opveje den ubalance.
”Jeg er kun god i en forretning, når jeg er sammen med nogen. Jeg skal ikke være CEO. Bare tanken om MUS-samtaler får det hele til at stritte på mig.”
”Jeg er god til at flytte noget fremad, og jeg er rigtig god til at mærke, hvad folk gerne vil have. Min største styrke er nok empati.”
Klovnen som forbillede
Jacob Risgaard har også en anden styrke: Han er ikke bange for at fejle og blive til grin. Den frygt blev tidligt i hans liv afkræftet af hans mosters mand, tidligere fodboldlandsholdspiller Max Rasmussen, der har hjemmet plastret til med billeder af klovne.
”Og klovnen er egentlig et rigtig godt billede. En klovn er ikke bange for at stille sig ud midt i manegen og gøre sig selv til grin for at gøre andre glade. Han er ikke bange for at eksperimentere og prøve at kaste nogle bolde i luften. Det kan være, at de alle falder på gulvet, og folk griner. Men på et tidspunkt skal han nok blive god til at jonglere. Det har jeg taget med mig - ikke at tage mig selv så højtideligt og turde gå langt for at glæde andre. Klovnen er min superhelt.”
Jacob Risgaard i The Consultant