Mentaltræner Erik Bertrand: Frygten forhindrer dig i at leve det liv, du drømmer om

Mentaltræner Erik Bertrand: Frygten forhindrer dig i at leve det liv, du drømmer om

Opdateret: Marts 2023

Man In The Shirt

Der skete noget med ham derude i det øde, hvide og iskolde landskab. Han var fyldt op af et indre mørke. Hver evig eneste dag i adskillige timer gennem ekstrem kulde, var han kun i selskab af sine egne negative tanker. Han følte sig ensom og forladt. Og der var stadig 50 dages march tilbage før målet: Sydpolen

"Jeg kom ikke ud af den negative spiral", siger Erik Bertrand Larssen.

Han kigger op med et tungt og fast blik. 

"På det her tidspunkt var jeg usikker på, om jeg ville klare det."

Erik bertrand på Sydpolen

Frygten forhindrer dig i at leve det liv, du drømmer om  

Erik Bertrand Larssen er faldskærmssoldat, civiløkonom, forfatter, foredragsholder og mentaltræner. Han har lært atleter, forretningsfolk og topledere at følge deres drømme, at tro kan flytte bjerge, og at viljen til at lykkes kan overvinde frygten for at fejle. 

Nu sidder han her i en hvid skjorte, med trimmet skæg og et glimt i øjet. Det er 16 år siden, at han fik en åbenbaring på et seminar i London, hvor han lyttede til den amerikanske forfatter og coach Tony Robbins. Han tog hjem, sagde sit job op som civiløkonom, lejede et lillebitte kontor og kastede sig ud i et nyt liv som mentaltræner og sparringspartner. Siden da er alt vokset. Han er blevet kaldt Norges motivationsguru, har haft sit eget tv-program og hjulpet verdensstjerner som tennisspilleren Casper Ruud, tidligere langrendsløber Petter Northug og den professionelle wrestler Stig-André Berge til succes. 

Essensen af ​​mentaltræning er at blive bevidst om dine tanker. At det, du vælger at tænke, påvirker dig og ændrer dit liv. De fleste mennesker holdes tilbage af frygt. Frygt for det ubehagelige, frygt for, hvad andre siger eller frygt for selve livet. Men den frygt forhindrer dig i at leve det liv, du ønsker.

Han læner sig frem i stolen. 

Erik Bertrand Man in the Shirt portræt

 

“Nogle er gode til at forstå tankens kraft. Atleter, soldater og kirurger er vant til at skulle præstere, de skal bruge mentale teknikker for at vinde et løb eller redde et liv. Men for et almindeligt menneske i hverdagen er det ikke lige så nemt at se effekten af ​​det mentale. Men jeg er overbevist om, at alle kan udvikle sig til at blive en bedre udgave af sig selv.

Han har ballasten fra sit eget liv, som opvejer al teorien. Som barn følte han sig udenfor, han blev drillet og havde det svært i skolen. Han brugte meget tid alene på børneværelset og læste historier om Churchill, Nansen, Heyerdahl og Columbus. Han drømte sig ind i deres liv. Altså dem, der turde følge deres drømme. Han er stadig drengen, der er inspireret af heltene, og han er også formet af alt, hvad livet har kastet i mod ham siden hen: Depression, skilsmisse, afhængighed og skam. 

Jeg har været i alvorlige problemer. Men mentaltræning handler ikke om at undgå det smertefulde og svære – nærmest det modsatte.
Man in the Shirt portræt med norsk mentaltræner Erik bertrand

Han gestikulerer ivrigt med hænderne. 

“Et vigtigt element i mentaltræning er at udfordre livet. Det er kun et spørgsmål om tid, før du vil opleve sygdom, død eller andre tilbageslag. Livet er brutalt! Du skal erkende, at det smertefulde og svære er en del af rejsen. Se på mange af dem, der har oplevet succes: De har ikke undgået det ubehagelige, fordi de forstår, at det er en forudsætning for at mærke det modsatte. De ønsker en følelsesmæssig rejse fuld af kontraster. Det vil jeg også gerne.

 

Ekspeditionen til Sydpolen

Og netop derfor satte Erik Bertrand Larssen sig selv i den brutale og svære situation for knap et år siden. Han valgte at tage på ekspedition til Sydpolen – 1360 kilometer på ski, helt alene, helt frivilligt. Kun ham, slæden med udstyret og teltet. Kun ham og 60 dage i det mest kolde, mest barske og mest krævende klima planeten kan byde på.  

Jeg ville mærke smerten fra kontrasterne i livet. For hvis jeg tilpasser alt til det komfortable, bliver livet for blidt. Men jeg vil gerne kunne sige til mig selv ved udgangen af mit liv: Jeg havde en vidunderlig tid.
Norsk mentaltræner Erik bertrand på scenen med ski

“Efter 10 dage troede jeg, at jeg havde været længe nok på tur, men så var der forsat 50 dage tilbage. Jeg var overrasket over, hvor længe jeg havde de negative tanker i mig. Typisk 8-12 timer i døgnet hver evig eneste dag virkede alt mørkt. «Hvad sker der?» spurgte jeg mig selv.

Udover den fysiske modstand fra kulde, vind og klima hang skilsmisser, pillemisbrug og negativ medieomtale også over ham som en sort kappe. 

Der var mange dage med introspektion, men jeg indså også, at jeg måtte bearbejde mine tanker. Jeg måtte tale højt til mig selv højt og blev mere melankolsk, end jeg troede, jeg var. Jeg kom skræmmende tæt på mig selv, og der var ingen steder at flygte hen.

– Hvad gør du, når du ikke kan flygte?

“Du kan enten give op. Eller konfrontere dig selv. Og hvad næsten alle oplever, når man er i det, hvad enten det er sygdom, skilsmisse eller død, er, at man kommer igennem det. Og hvis det lykkes dig at komme igennem det, vil du bemærke, at det er smukt. Så har du vist, at du har superkræfter.

Erik på scenen til Man in the Shirt interview

Han brækkede et af sine ski, fik feber, maveproblemer, missede adskillige måltider og tænkte, at han ikke ville klare det. Han følte sig ensom, forladt og meget lille. Det var lige før han satte ild til teltet, da han væltede en primus brænder. Og han tabte sig 28 kilo og var tæt på at tisse i bukserne, da han kæmpede med frosne fingre i kulden. 

At mærke de mørke kræfter er det, der gør livet smukt

Der var nok modstand. Men han stod igennem det. En dag af gangen. 

“Jeg var langt nede og skulle være meget mere tålmodig med mig selv, end jeg vidste, jeg normalvis kunne være. Men… 

Det var bare følelser, og man dør ikke af negative følelser. Vi er ekstremt robuste som mennesker. Du kan opleve de værste ting, at der sker noget med dine børn eller at familien bliver ramt. Men det er her, at du samtidig oplever, hvor enorme kræfter du har. Se, hvad du kom igennems, mens det stormede. Vi kan langt mere end vi tror, og det lagde jeg mærke til på Sydpolen.
Erik bertrand til Man in the Shirt portrætinterviewet

 

Vi har alle vores ekspeditioner i livet. Det er vigtigt at håndtere dem bedst muligt. Man behøver ikke altid komme ud af de svære perioder så hurtigt som muligt. Nogle gange kan man stå i det, blive fascineret og gå endnu dybere ind i det – måske endda då dybt at man begynder at holde af det. Problemet i vores samfund er, at vi skal blive såkaldt «lykkelige». Der er noget galt med dig, hvis du er urolig eller angst. Hvis du ikke er glad, skal du tage dig sammen.

Han fortsætter med kraft i stemmen.  

“Men nej! Det er helt normalt at have svære følelser i sig. Så kan du lære at håndtere nedturene, så du er bedre forberedt til de næste. Det er ikke alt, man kan forberede sig på, men man kan altid lære noget af modstanden.”

– Har vi alle mere mental styrke end vi tror?

“Utvivlsomt. Én ting er at have den mentale styrke til at stå langt på ski, men endnu vigtigere er det at gå efter sin drøm. Eller mestre sit liv. Eller leve endnu stærkere, end du troede muligt. Nogle gange siger klienter til mig: «Jeg vil gerne satse på min drøm, men tænk, hvis det ikke lykkes». Så siger jeg: «Men tænk, hvis det gør».

Han tager en kort pause.  

 

Erik Bertrand portræt

«Tænk, hvis det virker. Forestil dig, hvis du var i stand til at skabe en stærk nok tro, der fik det til at ske. Forestil dig, hvilken vidunderlig rejse det ville give dig». Det er mentaltræning: at skabe tro. Hvis jeg ikke havde troet, at jeg kunne nå Sydpolen, ville det have påvirket mig enormt negativt undervejs. Men troen på, at det ville virke, var altid med mig. Vi mennesker har en stor evne til at tro.

– Hva med frygten? Kan den ikke slå troen ihjel?

“Frygten er der. Den, der siger, at du ikke vil lykkes, at du ikke er god nok. Det slår helt naturligt ind. Men i stedet for at slippe af med din frygt, så kompenser med tro, glæde, lyst, energi, handlekraft og selvtillid. Du skal være fuld af de gode følelser. Måde du taler til og om dig selv på har en betydning.

Han kommer i tanke om et citat fra den norske alpin skiløber Aksel Lund Svindal har sagt. 

«Jeg byder frygten velkommen», sagde han. Det er godt. For så gør du frygten harmløs. Vi må ikke gøre frygt, sorg eller ubehag farlig. At mærke de mørke kræfter er det, der gør livet smukt i sidste ende.

Erik i fejring på Sydpolen

Efter at han selv havde kæmpet sig gennem det nådesløse landskab på vej mod Sydpolen, fik han en særlig stærk oplevelse en aften i teltet. 

Jeg oplevede den reneste form for lykke: En varm kop kakao, i en tør sovepose, efter 12 timer på ski, siger han

Han drak af koppen mens tårene trillede ned af kinderne. 

“Jeg tror, ​​jeg er blevet endnu mere ydmyg efter min ekspedition til Sydpolen. Derude følte jeg mig så utrolig lille og sårbar. Jeg var verdens mest ensomme person på det koldeste og mest blæsende kontinent. Jeg var fuldstændig underlegen i forhold til naturens kræfter og kunne være blevet spist og spyttet ud. Men jeg stod ved det.”

 


Det lærte vi af Erik

 

  1. Livet handler ikke om at undgå det svære og vanskelige. 

  2. Du kan klare meget mere, end du tror. Hold dig til det og tag ikke livet for seriøst. Du overlever det alligevel ikke.

  3. Skab en stærk tro på dig selv. Så står frygt ikke i vejen for din drøm. 

 

 

Fotograf: Nikolaj Schwaner  

Journalist: Lasse Lønnebotn 

 

MAN IN THE SHIRT ”Æren tilkommer manden, som reelt er i arenaen, hvis ansigt skæmmes af støv og sved og blod” - citat Theodore Roosevelt i Paris, 1910. I portrætserien ”Man in the Shirt” møder BARONS personer med det tilfælles, at de har sat sig selv i spil og på spil. Hvor finder de mod? Hvad er det vigtigste de har lært på vejen? Og hvad kan vi andre lære af dem?

Fakta

ERIK BERTRAND LARSSEN

  • Tidligere faldskærmssoldat i det norske forsvar, siden uddannet civiløkonom.
  • Forfatter og foredragsholder. Har arbejdet som mentaltræner de seneste 16 år.
  • Gik alene 60 dage fra kysten ind til Sydpolen fra november 2021 til januar 2022 som den kun anden nordmand nogensinde uden sejl, hunde eller anden støtte. (Erling Kagge var den første)
  • Har været mentaltræner for flere store atleter, som Petter Northug, Casper Ruud, Suzann Pettersen, Joshua King og Stig Andre Berge.

Erik Bertrand portrætbilled sort/hvid

Erik Bertrand i The CEO