I 25 år har Lars Jensen gjort det mindst trygge...

I 25 år har Lars Jensen gjort det mindst trygge...

Maj 2020

Man In The Shirt

Et blik på investor og iværksætter Lars Jensens liv viser i hvert fald et gennemgående træk: Han gør altid det mindst trygge.

Lars Jensen er, som mennesker er færrest. Han er aldrig blevet boende det samme sted i verden længe. Han har aldrig søgt efter at gå sammen med dem, som ligner ham. Han har aldrig kunne nøjes med at passe et enkelt job. Det har ikke været ansporet af et fortærsket selvudviklingsråd om ”altid at være i bevægelse”, men det er snarere faldet ham naturligt altid at søge de uvante omgivelser.

”Jeg ser det ikke som værende utrygt. Jeg er mest komfortabel i forandring. Jeg har det bedst, når jeg er på vej et nyt sted. Når der er allermest forandring i mit liv, er jeg mest rolig,” siger Lars Jensen.

 Lars Jensen Scale Capital BARONS

Drog ud alene


I disse dage er den ledende partner i investeringsfonden Scale Capital på kort visit i Danmark fra sin bopæl i Zug i Schweiz, bl.a. til dette interview om, hvordan det gik til, at han, bondedrengen fra Falster, kom dertil.

Den første skelsættende begivenhed indtraf, da han var 20 år. Sammen med et par venner havde Lars Jensen arrangeret en lang rejse til Australien. På dagen for afrejsen var alle andre end Lars Jensen sprunget fra.

”Jeg var ligeglad, jeg skulle bare afsted. Og at jeg var alene, er jeg i dag rigtig taknemmelig for,” fortæller han.

”I de første fem uger følte jeg, at jeg lærte mere om mig selv og livet, end jeg havde gjort i de seneste fem år. Pludselig kom bondedrengen ud og blev eksponeret for storbylivet i Sydney med gøglere, beach bums og narkomaner, og jeg tænkte bare ”wow!”. Jeg blev dørmand på et diskotek over for Operahuset. Vi havde en aften nogle rugbyspillere, der kom ind én efter én og så splittede de bare stedet ad. Den læring, der var i at håndtere de mennesker, var stor.”

”Den rejse var en øjenåbner for, hold op verden er stor, og verden er anderledes. Der blev jeg ramt af the travel bug og tænkte, at livet er uden for Danmark for mig.”

Lars Jensen Scale Capital BARONS

Hvilket liv vil du leve?


I de sidste 25 år har Lars Jensen helt bevidst tænkt: ”Jeg skal starte med enden”.

”Jeg starter med at spørge mig selv, hvad skal jeg gøre for at leve det liv, jeg gerne vil? For mig handler det rigtig meget om lifestyle design. Det lyder måske fortærsket, men det har jeg haft i tankerne de sidste 25 år. Min karriere har været meget drevet af, hvad jeg gerne ville personligt. Hvor jeg gerne ville bo. Hvem jeg gerne ville være sammen med. Hvad jeg gerne ville opleve.”

Tidligt i ungdomsårene satte Lars Jensen konkrete ord på sine mål. Hans opvækst på Falster var fyldt med kærlighed og tryghed, men pengene var små.

”Vi havde virkelig ikke mange penge, så mit første mål var at blive økonomisk uafhængig. Ikke på grund af pengene, men på grund af de muligheder, det ville give.”

Et toårigt arbejdsophold på det danske konsulat i Chicago i 1996 blev definerende for den dengang 25-årige mand. Pludselig sad Lars Jensen til bords med højtuddannede handelsfolk og diplomater, som han skulle samtale med.

Lars Jensen Scale Capital BARONS


”Jeg kom jo fra en arbejderfamilie, så de to år i Chicago var en dannelsesrejse. Jeg fik øjnene op for, hvad man kunne opnå, hvis man gjorde det godt og var omhyggelig med sine ting. Jeg lærte at skrive helt korrekt dansk, for konsulatet var meget traditionelt, og de accepterede ikke sproglige fejl.”

Efterfølgende besluttede han sig for at tage en HD på Copenhagen Business School, og efter nogle år i London en MBA på det anerkendte Babson F.W. Olin Graduate School of Business i Boston.

”Jeg tænkte, at jeg gerne ville op i de luftlag. Jeg ville være et sted, hvor jeg kunne afprøve mine lederevner og opnå indflydelse på beslutninger. Det blev meget vigtigt på det tidspunkt.”

 Lars Jensen Scale Capital BARONS

Ud af hamsterhjulet


I 2006 blev Lars Jensen ansat som ledelseskonsulent i KPMG i London. Året efter kom han til Saxo Bank i London. Karrieren kørte på skinner, indkomsten voksede. Han var godt på vej til at have designet det liv, han havde drømt om.

Eller var han?

En dag fik Lars Jensen bogen ”The 4-Hour Work Week” af Timothy Ferriss i hænderne. Han læste den hurtigt.

”Det er lidt en fjollet bog, meget amerikansk, men tanken om at designe ens eget liv, at have gang i en masse aktiviteter og generere passiv indkomst, sådan at du ikke hele tiden skal producere, talte til mig. Det var med til at få mig til at tænke, at nu skal jeg ud af Saxo Bank. Nu slutter min corporate karriere.”

Lars Jensen havde ikke noget valg, følte han. I hans corporate karriere spildte han sin tid på intern politik og papirskubberi mellem afdelinger.

Hvad nu, hvis han brugte 100 pct. af sin tid på at forsøge at skabe værdi for kunder og samfund i stedet?

Lars Jensen Scale Capital BARONS

Ikke bare ét projekt


Hjemvendt til Danmark i 2008, stiftede Lars Jensen telekonferencevirksomheden TelefonMøder. Men hurtigt kunne han mærke, at det ikke var nok til at mætte hans behov for faglige udfordringer. Han medstiftede derfor to andre virksomheder, internetportalen Virksomhedszonen og en chattjeneste, der et år senere blev opkøbt af TDC. 


Hvis økonomisk uafhængighed var den første komponent i Lars Jensens livsdesign, gik den anden komponent op for ham i den tid: At være engageret i flere forskellige projekter og vælge spændende mennesker at arbejde sammen med.

”Jeg har en ret stor båndbredde for, hvad jeg kan overskue, og jeg keder mig hurtigt, hvis jeg laver ingenting. Det er meget stimulerende at arbejde på flere forskellige ting og har i de sidste 10 år været en helt essentiel del af mit liv.”

Det lystdrevne liv


I dag er Lars Jensen, som ledende partner i Scale Capital, involveret i en række virksomheder. Han er bestyrelsesformand i nogle af dem, deriblandt den danske tech start-up Airtame, som med over 100 medarbejdere er en af dansk iværksætteris nye, store succeshistorier.


Han kan se tilbage på en karriere, hvor han altid har søgt efter at placere sig der, hvor der var flest muligheder. Det mest afgørende har ikke nødvendigvis været, hvad han personligt kunne opnå nu og her, men nærmere, hvor det kunne føre ham hen.

Det er ikke kommet til ham uden modstand. At skulle bygge nye sociale netværk op igen og igen, fordi han har boet 15 år i udlandet er udmattende. Ikke alle hans kærester gennem årene har været indforstået med det. Og han har tidligt besluttet sig for, at han ikke kan gå på kompromis med sin egen livsførelse.

”Du kan ikke leve andres liv,” siger han.


Bliver det ikke ensomt at omplante sig selv hele tiden?

”Jeg har det rigtig godt i mit eget selskab. Jeg elsker at være fysisk aktiv og køre på mountainbike. Men det er ensomt, hvis du ikke er åben for at møde andre. I Chicago meldte jeg mig ind i en social club med beach volley og fredagsdrinks, og det var ikke fordi, at det altid var det fedeste, det var lige så meget for at møde mennesker.”

Øvelsen i at lære nye mennesker at kende er han nu startet forfra med i Schweiz, hvor Lars Jensen og hans hustru flyttede til sommeren sidste år. Inden de traf beslutningen, havde de kigget hinanden i øjnene og sandet, at de alligevel ikke fik set så meget til deres travle venner i Danmark, så hvorfor ikke flytte ud igen? Ned til bjergene i Schweiz og den centrale placering i Europa. Tre måneder senere var valget taget.

Senere på dagen for dette interview rejser Lars Jensen hjem til deres lejlighed ved Aegeri-søen. Tilbage til sin hjemmearbejdsplads, hvor han hver morgen kigger op på de omkringliggende bjerge. Trods hektiske arbejdsdage med mange møder og en del rejseaktivitet, finder han altid tid til at vandre i bjergene eller stå på ski i vintersæsonen. Så er der godt med nyfalden sne og kan indbakken vente til op ad formiddagen, spænder han skiene på fødderne fra morgenstunden.

Det var det liv, den unge Lars Jensen drømte om at skabe.

 Lars Jensen Scale Capital BARONS

 Lars Jensen i The CEO


MAN IN THE SHIRT
”Æren tilkommer manden, som reelt er i arenaen, hvis ansigt skæmmes af støv og sved og blod” - citat Theodore Roosevelt i Paris, 1910. I portrætserien ”Man in the Shirt” møder BARONS erhvervsfolk med det til fælles, at de har sat sig selv i spil og på spil. Hvor finder de mod? Hvad er det vigtigste de har lært på vejen? Og hvad kan vi andre lære af dem?


Fakta

48-årige Lars Jensen er lidt af en venture-veteran.

Han er ledende partner i investeringsfonden Scale Capital og har mange års erfaring med at hjælpe danske start-ups ud i verden, med særligt fokus på det nordamerikanske marked. Siden 2012 har Scale Capital investeret i 14 virksomheder, heraf er seks blevet frasolgt. I december måned sidste år løftede Scale Capital sløret for sin anden teknologifond på 150 mio. kr.

Førend han sammen med forretningspartneren, Kenneth Grunow, stiftede Scale Capital i 2012, var Lars Jensen bl.a. iværksætter bag telekonferencevirksomheden TelefonMøder, der blev frasolgt til danske ipvision.

Lars Jensen er uddannet markedsøkonom, har en HD i udenrigshandel og MBA i finansiering og entreprenørskab.

Han har i en længere årrække været bosat i USA, bl.a. i San Francisco og New York. Siden sommeren sidste år har han og hustruen, Tine, boet i Schweiz i en lejlighed ud til Aegeri-søen, tæt på bjergene, som de både bruger til ski og mountainbike.


Lars Jensen Scale Capital BARONS